Musées de Franche Comté

Tussen haakjes

Dankzij steun van het franse Ministerie van Cultuur en de regio begeven de musea van de Franche-Comté zich op het pad van de innovatie!
Op uw smartphone of MP-3 speler kunt u audiofiles downloaden die u vervolgens tijdens uw bezoek aan het museum kunt afspelen. Er zijn onder andere thematische audiotours om nog beter geïnformeerd te worden over bepaalde aspecten, audiotours voor jongeren en het geluid van tentoongestelde muziekinstrumenten.
En als u zelf niet over de benodigde apparatuur beschikt, zijn deze -met de gedownloadde files- te verkrijgen aan de receptie van de deelnemende musea.

De musea van de Franche-Comté in de tijd van de digitale technologie
Acht musea van de regio Franche-Comté werken samen om binnen hun muren beter gebruik te maken van mobiele telefoons. Twee constateringen liggen hieraan ten grondslag. Ten eerste is er het feit dat de gemiddelde museumbezoeker graag in alle rust de collecties wil bekijken zonder gestoord te worden door een telefoongesprek van een medebezoeker. Hierdoor zijn telefoons in vrijwel alle musea verboden. De conservatoren van de acht musea wilden deze kwestie op positieve manier benaderen. In plaats van het verbieden van telefoons willen zij hun gebruik in de musea op creatieve manieren stimuleren. Zo kunnen degenen die in het bezit zijn van een smartphone -een steeds groeiende groep- gebruik maken van het multifunctionele karakter van deze telefoons door voorafgaand aan het bezoek thuis audiotours te downloaden.
Het tweede fenomeen betreft jongeren, die niet vaak een museum bezoeken omdat ze er geen aansluiting vinden bij de technologieën die ze gebruiken om informatie op te doen of zich te vermaken. Velen van hen zijn overigens ook fervente gebruikers van smartphones. Zij vormen daarom ook een doelgroep voor de audiotours die de acht musea aanbieden.

Het project werd gekozen uit driehonderd bij het Ministerie van Cultuur ingediende ideeën en wordt uitgevoerd door een samenwerkingsorgaan van de vereninging van conservatoren van openbare verzamelingen in Frankrijk. Deelnemers zijn het museum van de Tijd in Besançon, het Museum van Champlitte, het Kunstmuseum van Gray, het Openluchtmuseum in Nancray, het Zoutmuseum in Salins-les-Bains, het Kunstmuseum van Dole, het Museum van Vesoul en het Brillenmuseum in Morez. Het project wordt gefinancierd door de staat, de overheden die de collecties bezitten, de regio Franche-Comté en eigen middelen van de vereniging.

Om over de digitale rondleidingen te beschikken kunt u simpelweg naar de website http://mobile.musees-franchecomte.com gaan en de files op uw smartphone downloaden. U vindt hier het aanbod van de verschillende musea, zoals thematische audiotours om nog beter geïnformeerd te worden over bepaalde aspecten van een museum, het verhaal over een restauratie of het leven van een historisch personage die verbonden is met de collectie. Sommige rondleidingen zijn in eerste instantie gericht op jongeren of visueel gehandicapten; u kunt er de geluiden van een werkplaats of machines horen, of de klanken van tentoongestelde muziekinstrumenten.
De rondleidingen zijn interactief en vermakelijk, en het is aardig om te zien hoe jongeren in het bijzijn van hun ouders hierin het voortouw nemen.